Странице

петак, 24. мај 2013.

У заборављеној Србији

  У заборављеној Србији

        Недавно сам боравио у једном забаченом делу Србије. Боравећи тамо стекао сам неки одвратан осећај, као да сам пар хиљада километара удаљен од остатка Србије. Стекао сам утисак да је тај остатак Србије потпуно заборавио на ову локацију унутар својих граница.
        Овде су ствари изгледају прилично другачије и то се осећа. Реке овог краја не теку у правцу Црног мора, као већина у нашој земљи, већ своје воде шаљу Јадранском мору. Вода дуго путује до тамо, преко две државе, заустављајући се на кратко у једном великом језеру, да би затим наставиле даље ка мору. Клима овог краја је другачија, мада прогнозу за овај део Србије не можете чути на телевизији. Овде је обично мало топлије него у остатку земље, такође овај простор прима и више падавина. Под утицајем је медитеранске климе која доспева до ових крајева дуж речних долина које пресецају високе планинске масиве. Дно ове котлине окружено је високим планинама на којима се дуго, све до маја задржава снег. Управо је тада најбоље време за посету. По ведроме дану са сваког дела велике зелене равнице виде се два скоро вертикална планинска ланца са белим врховима. Нешто што неби сте ни мислили да постоји у Србији.
        Иначе овде не долазе возови, аутобуси понекад али нема директних линија до Београда, мобилни оператери су неки сасвим други. Изненадићете се колико је ова област густо насељена. Становници ових крајева не говоре наш језик и прилично су агресивни и нетолерантни људи. Уместо ограде од кованог гвожђа или гипсаних лавића и свинги каквих има у Великом Мокром или Влаолама, њихове куће ограђене су зидовима од цигле. На таблама које означавају насељена места се налазе другачији топоними него у нашим крајевима. Тако вас неки пут табла може преварити. Помислите да се налазите у месту званом Скендраи а уствари то место има свој назив и на нашем језику. Зграде фарбају у црвено и црно а са бандера и електричних водова висе заставе разних држава света.

        Заборављена област некако се извукла из сећања нашег народа. Не спомињемо њено име већ годинама. Ретко ко од нас одлази тамо. Под називом Косово обично се подразумева простор косовске котлине, градови Приштина, Лепосавић, Косовска Митровица. Док је назив Метохија готово нестао из употребе.    

Нема коментара:

Постави коментар