Странице

четвртак, 10. октобар 2013.

Ментално здравље

Данас је светски дан менталног здравља. Свима који ове врсте зрдавља још увек имају, желим да честитам празник, и да им пожелим скори долазак на власт у Србији. С тим у вези објављујем и пригодан текст. И да не заборавим... Редовно посећујте свога психијатра или духовника како би сте одржавали своје ментално здравље.

Ако живите у близини цементаре, може вам се лако догодити да заједно са ваздухом у плућа унесете и ситне честице прашине које се налазе у загађеном ваздуху око цементаре. Удисањем ове прашине из ваздуха запушићете већину дисајних путева у вашим плућима. То ће за последицу имати недостатак кисеоника у вашој крви а самим тим и у свим другим органима, бубрезима, мозгу, јетри... Једноставно речено, угушићете се. Овај процес је спор и захтева одређено време. Практично нећете ни приметити како се у вашим плућима таложи цемент и други нус производи овог технолошког процеса.
           Ако живите у близини масовних медија може вам се лако догодити да у ваш мозак доспеју разне непотребне или штетне информације. Ове прве ће вам преоптеретити меморију и потиснути оне корисне, а ове штетне ће од вас направити нечовека или у крајњем случају животињу. Одличан пример је реклама за енергетски напитак која вам поручује: '' Ако пијете Гуарану моћићете да будете будни целе ноћи ''. Ово доводи до тога да маса људи поверује да је потпуно нормално бити будан у току ноћи. Последице су озбиљне. Сутрадан се људи осећају уморно и исцрпљено а неки од њих желе још Гуаране. Исто је и са певачицама које својим изгледом поручују другима да је нормално бити обучен као курва, исто је и са црнцима на МТВ-у који поручују људима да је дрогирање само добра забава.
           Менталне загађиваче представљају информације које упућују људе на нездраве стилове живљења и понашања. Ментално загађење представљају и не истините информације – лажи и разне обмане.
           Изворе менталног загађења представљају сви извори оваквих информација, а то су најчешће масовни медији или догађаји и манифестације са којих се овакве поруке шаљу. Иза овога стоје  организације људи који свесно шире ментално загађење. Такве организације ( изазивачи менталног загађења ) су верске секте, политичке партије, мултинационалне компаније, анархистичке групе, удружења хомосексуалаца и друго. Ове организације шире ментално загађење путем медија или организовањем одређених догађаја. Као примере догађаја који на овај начин загађују нашу животну средину можемо навести сабор трубача у Гучи, музички фестивал '' Егзит '', '' параду поноса '', реив журке и друге.
           Борба против овог вида загађења се може одвијати на два начина. Први и свима нам доступан је ширење здравих животних стилова и навика, као и разоткривање загађивача и њихових намера. Такође важно је указивати на последице менталног загађења. Други начин је нешто мање доступан и подразумева забрану појављивања у јавном простору свих оних који су носиоци и промотери нездравих идеја.

Нема коментара:

Постави коментар