Странице

субота, 10. август 2013.

Спријатељите се са сељацима

Хран коју конзумирамо, не расте на полицама Махи дисконта, него на њивама. Да би од њиве стигла до Махи дисконта, храна прелази веома дугачак пут, чак и онда када се њива налази надомак вашег града. Сељак обере храну и одвози је до откупне станице. При томе храна добија на вредности јер је за довожење хране до откупног места потрошено неко гориво. На откупном месту храна се складишти по хладњачама и силосима. За њено чување такође је потребан новац. Следеће што се дешава јесте продаја хране прерађивачима. Они товаре храну, одвозе је до фабрика где је прерађују и пакују за даљу употребу. У овој фази долази до највећег повећања цене хране. У завршној фази трговински ланци купују ове производе ради даље препродаје.

Зар није бесмислено куповати нешто чија је цена већа од нормалне? Зар није за жаљење то што превозници и накупци живе боље од произвођача хране - сељака. Најгоре од свега јесте то што се они који нас хране  сматрају људима другог реда - сељацима. Док они који живе од препродаје хране немају никакав посебан назив са погрдним значењем. Можда би требало да се полако спријатељите са сељацима. У сваком случају добијаћете од њих здраву непрерађену храну по далеко нижим ценама. Верујем да ће вам сељак бити бољи другар од неког власника трговинских ланаца.




Нема коментара:

Постави коментар