Странице

уторак, 6. август 2013.

Како смо уништили сопствену културу и традицију

Народ смо који је са великим успехом уништио сопствену културу и традицију. Ове године као и многих година раније у нашој Србији организује се нигде до сада виђена манифестација, Сабор Трубача у Гучи. Овај мега догађај постао је прави Србски '' бренд '' по коме се препознаје Србија а посебно Србска туристичка понуда. Слику коју други људи имају о нама створили смо у Гучи и послали је у свет путем CNN-a и BBC-a. Србија, земља европског културног наслеђа, сада изгледа као циганско вашариште. Народ који се до недавно хвалио средњовековним наслеђем и културом славних Немањића сада одлази у Гучу како би показао свету да се прасићи не једу нити виљушком нити рукама него тако што се зубима откидају комади меса док је прасе још на ражњу. Народ који се стотинама година борио против азијатских најезди Турака и по цену сопствених живота бранио своју европску културу и традицију од традиција азијатских, сада зурле и даире представља себи и другима као своје, а звуке двојница, гајди и гусала замењује риком трубе и лупњавом добошара. Некадашњи наши вуци и ајдуци од којих се тресло царско турско, дошли су у Гучу да шенлуче уз циганску музику и оријенталне трбушне плесове. Народ који се поносио својим домаћинским редом и поретком сада оставља добар део свог иметка, како би се напио, најео, видео певаљкино међуножије, повраћао или у крајњем случају показивао другима колико новца има и на колико бесмислен начин може да га потроши. 


Један народ може васкрснути док год има сопствени идентитет. Ма колико да је економски пропао, он може наставити да живи све док је народни дух здрав. Наш народ на жалост, вероватно неће васкрснути. Наш ће народ мутирати. Када прихватимо туђе навике, традиције и обичаје постаћемо оно са чиме смо били у контакту. Наш ће народ зауставити циклусе еволуције и кренути у супротном смеру. Мултикултурални свет изазваће бројне промене у антрополошким карактеристикама народа света. Мешавином свих могућих култура и традиција добиће се једна аморфна, безлична маса, без сопственог порекла, без традиције, без сопствене културе. Једнога дана када више нико не буде имао ништа своје, мораће му се дати нешто ново у шта ће веровати, неки нови систем вредности којег ће се држати. Највероватније је да ће врховни идеал обезличених народа постати новац, а систем вредности такав да се до новца на најлакши начин дође. Гуча, Егзит и  слични догађаји су само катализатори који ће убрзати процесе етничке глобализације у свету.

Сајт guca.rs званични или незванични промотер Србије и Гуче, објавио је серију занимљивих фотографија како би на што бољи начин представио Србију и све нас. Србија је земља у којој се добро једе масна храна, много пије, вози у пијаном стању, повраћа или ради све што је у нормалним земљама подложно новчаним санкцијама.




                                                  ДОБРОДОШЛИ У СРБИСТАН

2 коментара:

  1. Molim te promeni šemu boja ova sitna bela slova na crnoj pozadini mi ubiše oči... strašno mi je zanimljiv tekst i ono što sam uspeo da pričitam, ali nisam bio u mogućnosti da ga pročitam do kraja. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. На тастатури постоји дугме CTRL(доњи леви угао). Притиснеш га(држиш притиснуто) и притискаш +(налази се на десној страни тастатуре) и тако ћеш увеличавати слова и престанеш да притискаш кад видиш да ти је довољно увеличано! :)

    ОдговориИзбриши